POLITYKA PRYWATNOŚCI WITRYNY INTERNETOWEJ ORAZ PLIKÓW COOKIES

www.wydawnictwo-debit.pl

W trosce o poszanowanie Twojego prawa do prywatności chcielibyśmy przedstawić Ci przydatne informacje, po których przeczytaniu będziesz posiadał pełną wiedzę, w jaki sposób gromadzimy, przetwarzamy i wykorzystujemy informacje o Tobie.

Niniejszy dokument to tzw. polityka prywatności, umieszczana jest na witrynach internetowych w celu poinformowania użytkowników o tym, jakie dane osobowe są o nich zbierane i jak będą wykorzystywane.

Polityka prywatności z reguły zawiera informacje:

- jakie dane są zbierane od użytkowników; mogą to być dane zbierane automatycznie przez serwer lub podawane przez użytkownika podczas np. rejestracji;

- w jaki sposób dane są wykorzystywane, a w szczególności czy są przekazywane innym firmom;

- jakie przysługują Ci prawa w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych;

- w jaki sposób są zabezpieczane dane pobierane od użytkowników. 

Aby ułatwić Ci zrozumienie zawartych tu informacji dołożyliśmy wszelkich starań, aby zostały one sformułowane przystępnym i zrozumiałym językiem. Dodatkowo zdecydowaliśmy o przedstawieniu ich w formie pytań i odpowiedzi, by były jeszcze bardziej przejrzyste.

 

  1. Do kogo należy witryna www.wydawnictwo-debit.pl oraz kto jest podmiotem przetwarzającym dane użytkowników odwiedzających witrynę? Kim są odbiorcy danych osobowych?

Podmiotem prowadzącym witrynę www.wydawnictwo-debit.pl jest spółka pod firmą „Wydawnictwo Debit” Sp. z o.o. mająca swoja siedzibę w Katowicach (kod pocztowy: 40-588) przy ul. Fitelberga 1, wpisana do rejestru przedsiębiorców prowadzonym przez Sąd Rejonowy Katowice-Wschód w Katowicach Wydział VIII Gospodarczy KRS pod nr KRS 0000621203. „Wydawnictwo Debit” Sp. z o.o. jest też administratorem przetwarzanych danych.

Możesz skontaktować się z nami za pośrednictwem:

a)      poczty tradycyjnej: „Wydawnictwo Debit” Sp. z o.o., ul. Fitelberga 1, 40-588 Katowice,

b)      poczty elektronicznej: debit@soniadraga.com.pl

Dostęp do danych obrazujących sposób korzystania z naszej witryny przez użytkowników mają również podmioty współpracujące z „Wydawnictwo Debit” Sp. z o.o. , które wykorzystują technologie typu cookies (informacji o tej technologii szukaj w dalszej części niniejszej polityki prywatności). Podmiotem współpracującym w tym zakresie z „Wydawnictwo Debit” Sp. z o.o. jest Google LLC oraz inne podmioty z grupy Google, w szczególności Google Analytics oraz Google Adwords.    

„Wydawnictwo Debit” Sp. z o.o. przy wykonywaniu swojej działalności kooperuje także z innymi podwykonawcami świadczącymi dla nas różnego rodzaju usługi. Są to tzw. odbiorcy danych. Odbiorcami danych współpracującymi z „Wydawnictwo Debit” Sp. z o.o. są m.in. biuro rachunkowe, firmy hostingowe, firmy IT świadczące wsparcie techniczne, firmy realizującej płatności on-line czy firmy kurierskie.

Z uwagi na korzystanie z usług firmy Google LLC Twoje dane mogą być przechowywane na serwerach znajdujących się w Stanach Zjednoczonych Ameryki Północnej. Firma Google LLC zapewnia, iż jej działania zgodne są z europejskimi normami ochrony danych osobowych.

  1.  Czy Twoje dane są bezpieczne?

Zapewniamy Cię, iż „Wydawnictwo Debit” Sp. z o.o. spełnia najwyższe standardy ochrony danych osobowych. Posiadamy pełną kontrolę nad przekazywanymi danymi. Gwarantujemy ich poufność oraz chronimy je przed dostępem osób nieuprawnionych. Przy połączeniu z witryną www.wydawnictwo-debit.pl  stosujemy certyfikat SSL szyfrujący przekazywane dane.

  1.  W jakim celu, zakresie i na jakiej podstawie przetwarzamy Twoje dane osobowe?

W zależności od sposobu w jaki korzystasz z witryny www. wydawnictwo-debit.pl Twoje dane przetwarzane są w różnych celach, przez różne okresy oraz na podstawie odpowiednich przepisów prawa. O przysługujących Ci prawach związanych z przetwarzaniem danych osobowych przeczytasz w pkt. 5. 

Cele przetwarzania danych podzieliliśmy na następujące kategorie:

a)      Złożenie zamówienia

Do złożenia zamówienia w naszym sklepie internetowym konieczne jest podanie danych osobowych wymaganych przez formularz zamówienia tj. imienia, nazwiska, adresu rozliczeniowego, adresu wysyłkowego oraz adresu poczty e-mail. Jeżeli jesteś przedsiębiorcą i dokonujesz zakupu w ramach prowadzonej działalności gospodarczej dodatkowo niezbędne będzie podanie nazwy firmy oraz numeru identyfikacji podatkowej.

W celu dokonania płatności on-line , która realizowana jest (w zależności od Twojego wyboru) poprzez PayPro S.A. / DialCom24 Sp. z o.o. (przelewy24.pl) oraz eCard S.A. (płatności kartą), konieczne jest podanie danych wymaganych przez formularz płatności. Dane te związane są z Twoim rachunkiem bankowym. Wyżej wymienieni operatorzy świadczą usługi na najwyższym poziomie, dbając o bezpieczeństwo Twoich danych. Proces płatności jest procesem szyfrowanym, co uniemożliwia uzyskanie Twoich danych przez osoby niepożądane.  

Podanie wyżej wymienionych danych jest niezbędne do realizacji zamówienia oraz dokonania płatności.   

Podstawa prawna:           

W zakresie realizacja zamówienia: art. 6 ust. 1 lit. b RODO[1]

W zakresie sporządzenia i przechowywania dokumentacji księgowo-rachunkowej:art. 6 ust. 1 lit. c RODO

Okres przetwarzania danych:

Twoje dane osobowe przetwarzane będą przez okres niezbędny do realizacji zamówienia oraz przez okres aktywności założonego przez Ciebie konta użytkownika. Twoje dane (w związku z zawartą umową sprzedaży) przetwarzane będą również do czasu przedawnienia roszczeń z tytułu ww. umowy oraz realizacji nałożonego na nas obowiązku prawnego wynikającego z przepisów podatkowych oraz rachunkowych, jednak nie dłużej niż przez 10 lat. Po upływie ww. terminu Twoje dane będą przechowywane w celach archiwalno-statystycznych do momentu złożenia przez Ciebie wniosku o usunięcie Twoich danych. Informacje o przysługujących Ci prawach uzyskasz w punkcie 5.

b)      Kontakt

Kontaktując się z „Wydawnictwo Debit” Sp. z o.o. za pomocą poczty elektronicznej przekazujesz nam swój adres e-mail oraz inne dane, które zawrzesz w wysłanej wiadomości. Dane te są nam niezbędne, abyśmy mogli się z Tobą skontaktować.

Podstawa prawna:

W zakresie umożliwienia kontaktu: art. 6 ust. 1 lit. a RODO

W zakresie archiwizacji wiadomości: art. 6 ust. 1 lit. f RODO

Okres przetwarzania danych:

Dane przetwarzane będą przez bliżej nieokreślonych czas lub do momentu złożenia wniosku o ich usunięcie. Informacje o przysługujących Ci prawach uzyskasz w punkcie 5.

c)      Newsletter

Zapisując się do newslettera prowadzonego przez „Wydawnictwo Debit” Sp. z o.o. przekazujesz nam swoje dane w postaci adresu e-mail oraz imienia i nazwiska (względnie pseudonimu). Podanie tych danych jest dobrowolne, ale konieczne i niezbędne, aby zapisać się i otrzymywać wiadomości wysyłane w ramach newslettera. Zapisując się do newslettera wyrażasz zgodę na otrzymywanie informacji handlowo-marketingowych o aktualnie obowiązujących promocjach, wyprzedażach, zapowiedziach czy premierach wydawanych przez nas książek. 

Podstawa prawna:

Wyrażona przez Ciebie zgoda na podstawie art. 6 ust. 1 lit. a RODO

Okres przetwarzania danych:

Dane przetwarzane będą przez okres funkcjonowania newslettera w ramach działalności „Wydawnictwo Debit” Sp. z o.o. lub do momentu złożenia przez Ciebie wniosku o usunięcie Twoich danych osobowych tj. wycofanie zgody na otrzymywanie informacji handlowo-marketingowych. Informacje o przysługujących Ci prawach uzyskasz w punkcie 5.   

  1.     Czy witryna www.wydawnictwo-debit.pl używa plików cookies?

Witryna www.wydawnictwo-debit.pl zbieraw sposób automatyczny informacje zawarte w tzw. plikach cookies. Pliki cookies (tzw. „ciasteczka”) stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w Twoim urządzeniu końcowym (m.in. w Twoim komputerze, telefonie czy laptopie). Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.

Pliki cookies wykorzystywane są w celu:

a)      dostosowania zawartości stron internetowych do Twoich preferencji oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych; w szczególności pliki te pozwalają rozpoznać Twoje urządzenie i odpowiednio wyświetlić stronę internetową, dostosowaną do jego indywidualnych potrzeb;

b)      tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób korzystasz ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości;

c)      utrzymania Twojej sesji (po zalogowaniu), dzięki której nie musisz na każdej podstronie witryny www.wydawnictwo-debit.pl  ponownie wpisywać loginu i hasła;

W ramach witryny www.wydawnictwo-debit.pl stosowane są dwa zasadnicze rodzaje plików cookies: „sesyjne”  (session cookies) oraz „stałe” (persistent cookies). Cookies „sesyjne” są plikami tymczasowymi, które przechowywane są w Twoim urządzeniu końcowym do czasu wylogowania, opuszczenia strony internetowej lub wyłączenia oprogramowania (przeglądarki internetowej). „Stałe” pliki cookies przechowywane są w Twoim urządzeniu końcowym przez czas określony w parametrach plików cookies lub do czasu ich usunięcia.

W ramach witryny www.wydawnictwo-debit.pl stosowane są następujące rodzaje plików cookies:

a)      „niezbędne” pliki cookies, umożliwiające korzystanie z usług dostępnych w ramach witryny, np. uwierzytelniające pliki cookies wykorzystywane do usług wymagających uwierzytelniania;

b)      pliki cookies służące do zapewnienia bezpieczeństwa, np. wykorzystywane do wykrywania nadużyć w zakresie uwierzytelniania;

c)      „wydajnościowe” pliki cookies, umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania ze stron internetowych;

d)      „funkcjonalne” pliki cookies, umożliwiające „zapamiętanie” wybranych przez Ciebie ustawień i personalizację Twojego interfejsu, np. w zakresie wybranego języka lub regionu, z którego pochodzisz, rozmiaru czcionki, wyglądu strony internetowej itp.;

e)      „reklamowe” pliki cookies, umożliwiające dostarczanie treści reklamowych bardziej dostosowanych do Twoich zainteresowań.

W wielu przypadkach oprogramowanie służące do przeglądania stron internetowych (przeglądarka internetowa) domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies w urządzeniu końcowym. W każdym czasie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących plików cookies. Ustawienia te mogą zostać zmienione w szczególności w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym zamieszczeniu w Twoim urządzeniu. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików cookies dostępne są w ustawieniach oprogramowania (Twojej przeglądarki internetowej).

Informujemy Cię, że ograniczenia stosowania plików cookies mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronie www. wydawnictwo-debit.pl.

Pliki cookies zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym wykorzystywane mogą być również przez współpracujących z nami reklamodawców oraz partnerów, w szczególności Google LLC.

Więcej informacji na temat plików cookies dostępnych jest pod adresem http://wszystkoociasteczkach.pl/po-co-sa-ciasteczka/

W powyższym tekście dotyczącym plików cookie wykorzystano materiał należący do IAB Polska, źródło: http://wszystkoociasteczkach.pl/

  1.     Jakie prawa przysługują Ci w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych?

Powszechnie obowiązujące przepisy prawa w tym zwłaszcza RODO przyznają Ci szereg uprawnień w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych.

Pamiętaj, że wymienione wyżej uprawnienia nie są bezwzględne i nie będą przysługiwały Ci w każdym przypadku przetwarzania Twoich danych osobowych.

Ich katalog to:

1)       prawo dostępu do danych osobowych,

Możesz zwrócić się do nas z wnioskiem (za pośrednictwem poczty tradycyjnej lub elektronicznej) o udostępnienie Twoich danych osobowych, które sam dostarczyłeś, wraz z informacją w jakich celach dane są przetwarzane oraz jak długo będą one przetwarzane.   

2)       prawo do sprostowania danych osobowych,

W przypadku, gdy Twoje dane nie są aktualne, możesz zwrócić się do nas z wnioskiem (za pośrednictwem poczty tradycyjnej lub elektronicznej) o poprawienie lub uzupełnienie danych. Po wykonaniu zamówienia niektóre dane nie będą mogły być sprostowane.

3)       prawo do usunięcia danych osobowych,

Możesz zwrócić się do nas z wnioskiem (za pośrednictwem poczty tradycyjnej lub elektronicznej)  o usunięcie Twoich danych osobowych. Nie będziemy mogli usunąć Twoich danych po realizacji zamówienia (czyli zawarciu umowy sprzedaży), chyba, że wniosek ten będzie dotyczył przetwarzania w celach archiwalno-statystycznych po zakończeniu okresu narzuconego przez odrębne przepisy prawa. W przypadku Newslettera możesz usunąć swoje dane z jego bazy poprzez wpisanie w pole „wpisz swój email” adresu poczty elektronicznej oraz zaznaczenie opcji „wypisz się” następnie klikając „wyślij”.   

4)       prawo do ograniczenia przetwarzania danych osobowych,

W określonych przez prawo sytuacjach możesz zwrócić się do nas z wnioskiem (za pośrednictwem poczty tradycyjnej lub elektronicznej) o ograniczenie przetwarzania Twoich danych osobowych. W niektórych przypadkach, pomimo Twojego żądania, nadal będziemy przetwarzać dane – chodzi tu w szczególności o zabezpieczenie materiałów do ewentualnych roszczeń w sprawach sądowych.

5)       prawo do wniesienia sprzeciwu co do przetwarzania danych osobowych,

Jeśli Twoje dane przetwarzane są na podstawie uzasadnionego interesu, możesz wnieść sprzeciw wobec przetwarzania takich danych (za pośrednictwem poczty tradycyjnej lub elektronicznej). Będziesz musiał wskazać cel przetwarzania, co do którego wnosisz sprzeciw oraz inne niezbędne okoliczności przewidziane przez prawo. Nie będziemy mogli uwzględnić Twojego sprzeciwu po realizacji zamówienia (czyli zawarciu umowy sprzedaży), chyba, że wniosek ten będzie dotyczył przetwarzania w celach archiwalno-statystycznych po zakończeniu okresu narzuconego przez odrębne przepisy prawa.

6)       prawo do przenoszenia danych,

Możesz zwrócić się do nas z wnioskiem (za pośrednictwem poczty tradycyjnej lub elektronicznej) o przeniesienie Twoich danych do innego administratora.

7)       prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego,

W każdym przypadku, gdy uznasz, że Twoje dane nie są przetwarzane zgodnie z prawem możesz wnieść skargę do organu nadzorczego. Na dzień 25.05.2018 r. jest nim Generalny Inspektor Danych Osobowych, w przyszłości będzie nim Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych.

8)       prawo do odwołania zgody na przetwarzanie danych osobowych, jeżeli takową zgodę wyraziłeś.

Jeżeli Twoje dane osobowe przetwarzane są na podstawie wcześniej uzyskanej zgody, możesz w każdej chwili zwrócić się do nas z wnioskiem o jej wycofanie (za pośrednictwem poczty tradycyjnej lub elektronicznej).

 

[1]Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE.